ßßß Cookit - przepis na Naleśniki grójeckie

Naleśniki grójeckie

nazwa

Wykonanie

Wczoraj zaopatrzyłam się w jabłka..i dlatego znów jabłka...rano były pancakes z jabłkami, a teraz naleśniki..i po raz drugi dziś dołączam się do akcji Cała Polska smaży naleśniki ..przepis na te naleśniki znalazłam w książce Kuchnia Polska..od siebie dodałam sos toffi..własnej roboty..przepis oczywiście podam w następnym poście.
Ciasto:
25 dag mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
sól
1 mała łyżeczka cukru
Nadzienie:
50 dag jabłek
5 łyżek cukru
sok i starta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka tartej bułki Oleofarm
mielony cynamon
1 łyżka margaryny lub masła do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zwijać w rulonik lub „w chusteczkę". Ułożyć na natłuszczonej formie do zapiekania i posypać wiórkami zimnej margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 15-20 minut.Można polać np.sosem toffi..
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/07/1387nalesniki-grojeckie.html