Wykonanie
Wczoraj zaopatrzyłam się w
jabłka..i dlatego znów
jabłka...rano były pancakes z
jabłkami, a teraz naleśniki..i po raz drugi dziś dołączam się do akcji Cała Polska smaży naleśniki ..przepis na te naleśniki znalazłam w książce Kuchnia Polska..od siebie dodałam sos
toffi..własnej roboty..przepis oczywiście podam w następnym
poście.

Ciasto:25 dag
mąki3
jajka1 szklanka
mleka1/2 szklanki gazowanej
wody mineralnejsól1 mała łyżeczka
cukruNadzienie:50 dag
jabłek5 łyżek
cukrusok i starta skórka z 1/2
cytryny1 łyżka
tartej bułki Oleofarmmielony
cynamon1 łyżka
margaryny lub
masła do pieczeniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie
łopatką.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić
sokiem z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zwijać w rulonik lub „w chusteczkę". Ułożyć na natłuszczonej formie do zapiekania i posypać wiórkami zimnej
margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 15-20 minut.Można polać np.sosem
toffi..




Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006