ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe Parozzo z lodami

Czekoladowe Parozzo z lodami

nazwa

Wykonanie

Prosto, szybko i smacznie..dodatek lodów to ciekawy pomysł...przepis podpatrzyłam tutaj [ a później tutaj ], zmieniłam polewę.. i podałam z innymi lodami..
50 g margaryny
3 jajka
60 g mąki
60 g zmielonych migdałów
15 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
100 g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki mleka
1 czubata łyżki śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
Margarynę rozpuścić w rondelku. Obie mąki wymieszać razem z migdałami. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem.Do masy żółtkowej dodawać ciągle ucierając, mąkę z migdałami i przestudzoną margarynę. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą.Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy około 22cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w 200st.C, a następnie jeszcze 10 minut w 180st.C. Wystudzić.W rondelku rozpuścić margarynę , dodać śmietankę, mleko i połamaną czekoladę. Gotować ,aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie gładka i gęsta.Polać ciasto i zrób na niej widelcem delikatny wzorek.Pokroić na kawałki i podawać z lodami.Można posypać mielonymi migdałami.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/07/1362czekoladowe-parozzo-z-lodami.html