ßßß
            
        
Jest z nim trochę zabawy, ale naprawdę warto.Składniki:ok 500 g mąki250 g margaryny250 ml śmietany 18%jajkocukier do posypywania330 ml śmietany 30%opcjonalnie cukier puderZ mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto. (jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. (można je zagnieść wieczorem, a rurki robić następnego dnia). Ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i wycinamy paski o szerokości ok 2 cm. Owijamy paski na foremki do rurek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. CSchłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, jeśli ktoś woli by była bardziej słodka można dodać do niej cukier puder. Tak przygotowaną śmietaną napełniamy chłodne rurki.

