Wykonanie
Rurki
jadłam raz czy dwa w dzieciństwie, ostatnio ich smak przypomniałam sobie u znajomych i tak mi przypadły do gustu, że musiałam zrobić sama :). W moim domu rodzinnym nigdy nie gościły, ale tak wszystkim posmakowały, że zagoszczą na pewno jeszcze nie raz. Bo czy może być coś lepszego niż obłędnie kruche ciasto z lekką bitą śmietaną?
Jest z nim trochę zabawy, ale naprawdę warto.Składniki:ok 500 g
mąki250 g
margaryny250 ml
śmietany 18%jajkocukier do posypywania330 ml
śmietany 30%opcjonalnie
cukier puderZ
mąki,
margaryny i
śmietany zagniatamy ciasto. (jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę
mąki). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. (można je zagnieść wieczorem, a rurki robić następnego dnia). Ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i wycinamy paski o szerokości ok 2 cm. Owijamy paski na foremki do rurek, smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
cukrem. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. CSchłodzoną
śmietanę 30% ubijamy na sztywno, jeśli ktoś woli by była bardziej słodka można dodać do niej
cukier puder. Tak przygotowaną
śmietaną napełniamy chłodne rurki.