ßßß Cookit - przepis na Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Rurki jadłam raz czy dwa w dzieciństwie, ostatnio ich smak przypomniałam sobie u znajomych i tak mi przypadły do gustu, że musiałam zrobić sama :). W moim domu rodzinnym nigdy nie gościły, ale tak wszystkim posmakowały, że zagoszczą na pewno jeszcze nie raz. Bo czy może być coś lepszego niż obłędnie kruche ciasto z lekką bitą śmietaną?
Jest z nim trochę zabawy, ale naprawdę warto.
Składniki:
ok 500 g mąki
250 g margaryny
250 ml śmietany 18%
jajko
cukier do posypywania
330 ml śmietany 30%
opcjonalnie cukier puder
Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto. (jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. (można je zagnieść wieczorem, a rurki robić następnego dnia). Ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i wycinamy paski o szerokości ok 2 cm. Owijamy paski na foremki do rurek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C
Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, jeśli ktoś woli by była bardziej słodka można dodać do niej cukier puder. Tak przygotowaną śmietaną napełniamy chłodne rurki.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/02/rurki-z-bita-smietana.html