Wykonanie
Przed chwilą wyjęłam z piekarnika...jak myślicie jakie to ciasto? z jakim dodatkiem?Przepis będzie troszkę później....jestem ciekawa co tam dzieje się w środku ..jest jeszcze za gorące żeby rozkroić...robiłam je pierwszy raz....troszkę pomyliłam się i nie zrobiłam tak jak było w przepisie..Ciasto ..oczywiście z
rabarbarem....a moja pomyłka była taka, że przeczytałam składniki..a nie doczytałam wszystkiego do końca i do
rabarbaru dodałam
mąkę ziemniaczaną, która miała być dodana do piany z
białek..ale ciasto i tak wyszło..
2,5 szkl.
mąki0,5 szk.
cukru pudru15 dkg
margaryny3
żółtka1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 dkg
rabarbaru4 łyżki
cukru2 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
cynamonu3
białka3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanejRabarbar obrać z włókien i pokroić na plasterki.Zasypać
cukrem ,
bułką tartą i
cynamonem, odstawić na 1 godzinę. Z
mąki ,
cukru ,
margaryny ,
żółtek,
jajka i
proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Odstawić do lodówki na 30 minut.2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy unosząc boki.
Cukier puder ,
białka i
mąkę ziemniaczaną ubić na sztywną pianę, dodać
rabarbar i wymieszać.Wyłożyć do tortownicy z
ciastem, na wierzch poszczypać resztę ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut..aż się zarumieni..