Wykonanie

160 ml
mleka2,5 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
soli1
jajko2,5 szkl.
mąki2 łyżki roztopionego
margaryny15 g
drożdży świeżych
dżem malinowy1
jajko + 1 łyżka
mlekaZ
drożdży ,
mleka i 2 łyżek
mąki zrobić rozczyn. Do
mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. [ Ja jak zwykle wykorzystałam automat do
chleba-Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić] . Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.Każdą część rozwałkować na placuszek i posmarować
dżemem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem w rulonik i złożyć go na pół.
Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozcięte części wywinąć na boki, by otrzymać kształt
serca.Ułożyć na blaszce w odstępach (rosną w trakcie pieczenia). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem bułeczki posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka .Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.