ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe serca z dżemem malinowym

Drożdżowe serca z dżemem malinowym

nazwa

Wykonanie

160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szkl. mąki
2 łyżki roztopionego margaryny
15 g drożdży świeżych
dżem malinowy
1 jajko + 1 łyżka mleka
Z drożdży , mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. [ Ja jak zwykle wykorzystałam automat do chleba-Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić] . Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.Każdą część rozwałkować na placuszek i posmarować dżemem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem w rulonik i złożyć go na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozcięte części wywinąć na boki, by otrzymać kształt serca.Ułożyć na blaszce w odstępach (rosną w trakcie pieczenia). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka .Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/02/1185-drozdzowe-serca-z-dzemem-malinowym.html