Wykonanie
Mięso ..jak tylko chcecie..
żeberka..u mnie
żeberka i takie tam różne "ścinki"..zamarynowane dzień wcześniej w marynacie miodowej z dodatkiem
chili i
curry, które dostałam dzięki portalowi Polska gotuje . Mimo,że
curry nie jest według mnie tak idealne jak powinno..[
pisałam o tym tutaj ]-
mięsko wyszło smaczne..i zjedzone ze smakiem..1 kg
żeberek lub kawałki innego
mięsa2 łyżki
miodu3 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
chili1,5 łyżki
curry2-3 łyżki
olejumieszanka przyprawsól2 ząbki
czosnkumarchewka,
cebulkaMięso natrzeć
solą,
pieprzem i
mieszanką przypraw. Do
oleju dodać resztę przypraw i
miód.Dokładnie wymieszać.Dodać
mięso i wymieszać.Przełożyć do woreczka do pieczenia. Pozostawić na kilka godzin albo na noc. Przed pieczeniem dodać
cebulkę i
marchewkę.Piec w 180 C około 30 minut, a następnie rozciąć woreczek , aby na
mięsku powstała chrupiąca skórka.Dziś napiszę kilka słów o
chili, które dostałam dzięki portalowi Polska gotuje .
Chili jako
przyprawa przyda się na pewno do różnych potraw..ale czy zdążę wykorzystać te 3 opakowania przed końcem terminu przydatności [grudzień 2012]??
Chili jest pikantne..więc dodatek do potraw jest niewielki..a nie każdy lubi jeść pikantne potrawy dość często..
Paprykę Chili, zwaną także
pieprz Cayenne, uzyskuje się z najostrzejszych odmian
papryki. Swą ostrością przewyższa znacznie
pieprz.Jest ulubioną
przyprawą w Meksyku.
Chilli stosuje się do potraw, które mają być ostre. To niezbędny składnik
sosu Tabasco,
ostrego gulaszu, paprykarzu. Niewielka ilość
przyprawy doda charakteru wszelkim potrawom.
Chili należy używać bardzo ostrożnie.Nie należy też dodawać
chili do gorącego
oleju, gdyż zmienia ona wtedy kolor i nabiera gorzkiego smaku.