Wykonanie

Kruche, soczyste i bardzo smaczne
żeberka.Składniki:-ok. 1,5 kg
żeberek-4
cebule-4
marchewki-3 ząbki
czosnku-kawałek
pora-solidna łyżka
miodu-2 łyżki
sosu sojowego-szklanka
piwa-
sól,
pieprz-
słodka papryka-barbecue-
olej
Miód łączymy z kilkoma łyżkami
oleju, dodajemy
przyprawę barbecue,
słodką paprykę,
pieprz i
sól do smaku, dolewamy pół szklanki
piwa,
sos sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje
żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.Od czasu do czasy mieszamy.
Cebulę,
marchew,
czosnek i
pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy.


Na patelni z rozgrzanym
olejem układamy
żeberka i obsmażamy do zrumienienia.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego

a na patelnię wrzucamy warzywa.Przez kilka minut smażymy, dolewamy pozostałą marynatę i smażymydo zeszklenia warzyw, dolewamy pół szklanki
piwa i doprowadzamy do wrzenia.

Warzywa przekładamy na
żeberka i przykrywamy naczynie.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 1 godzinę i 45 minut.


Smacznego!