Wykonanie
Pyszny chlebek z
koncentratem pomidorowym i
suszonymi pomidorami.Pyszny ..pachnący pysznymi
suszonymi pomidorkami.. Dodaję go oczywiście do akcji "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita".75 g
suszonych pomidorów w
oleju25 g
drożdży świeżych2 i 1/4 szkl.
wody1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżka
przecieru pomidorowego60 dkg
mąki2 łyżeczki
oleju kujawskiego tłoczonego na zimno
Drożdże wkruszyć do miski, zalać ciepłą
wodą i wymieszać.Dodać
cukier i
sól.
Pomidory odsączyć i pokroić , wymieszać z rozczynem.Dodać przecier ,
olej i
mąkę.Zagnieść cia sto, aż będzie odchodzić od ścianek miski.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia,następnie wyrobić ciasto i uformować bochenek[ ja wyłożyłam do keksówki].Przykryć i znów pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Piec w piekarniku nagrzanym do temp.200 stopni.
Suszone pomidory w
oleju Polli
Tak przygotowane i odpowiednio doprawione
suszone pomidory, nabierają lekko kwaskowatego smaku i aromatu charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej. Tak jak inne składniki tej kuchni, są bardzo zdrowe. Oprócz witamin, wapnia, żelaza, magnezu, zawierają przeciwutleniacze, które hamują powstawanie komórek nowotworowych.
Suszone pomidory urozmaicają smak sałatek, kanapek i przekąsek, a także innych dań kuchni włoskiej.Składniki:
suszone pomidory (45%),
olej słonecznikowy,
kapary,
czosnek,
przyprawy,
ocet winny,
cukier, regulator kwasowości: kwas
mlekowy; antyutleniacz: witamina C; wzmacniacz smaku: glutaminian
sodu