Wykonanie
Golonkę można zrobić na wiele sposobów..znalazłam przepis na
golonkę z dodatkiem
majonezu i musiałam zrobić i szczerze mówiąc nie wiem czy to zasługa
majonezu czy nie..ale
golonka była pyszna..
2 przednie
golonki wieprzowewarzywa jak do rosołu
liść laurowyziele angielskie5 ząbków
czosnkumajonezsól,
czarny pieprz,
paprykaGolonki dokładnie oczyścić, umyć. W rondlu zalać
golonki wodą, przyprawić
solą i
pieprzem, dodać warzywa,
liść laurowy i
ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować około 60 minut. Podgotowane
golonki wyjąć z rondla, schłodzić. Ząbki
czosnku obrać, pokroić na połowę.
Ostrym czubkiem noża wykonać w
golonce nacięcia, w każde wkładać połowę ząbka
czosnku.
Przyprawy wymieszać, natrzeć nimi dokładnie
golonki, odłożyć przykryte na noc do lodówki. Tak przygotowane
golonki przed pieczeniem dokładnie nasmarować
majonezem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlewając
wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą miękkie.