ßßß Cookit - przepis na 690. Golonka z majonezem

690. Golonka z majonezem

nazwa

Wykonanie

Golonkę można zrobić na wiele sposobów..znalazłam przepis na golonkę z dodatkiem majonezu i musiałam zrobić i szczerze mówiąc nie wiem czy to zasługa majonezu czy nie..ale golonka była pyszna..
2 przednie golonki wieprzowe
warzywa jak do rosołu
liść laurowy
ziele angielskie
5 ząbków czosnku
majonez
sól, czarny pieprz, papryka
Golonki dokładnie oczyścić, umyć. W rondlu zalać golonki wodą, przyprawić solą i pieprzem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować około 60 minut. Podgotowane golonki wyjąć z rondla, schłodzić. Ząbki czosnku obrać, pokroić na połowę. Ostrym czubkiem noża wykonać w golonce nacięcia, w każde wkładać połowę ząbka czosnku. Przyprawy wymieszać, natrzeć nimi dokładnie golonki, odłożyć przykryte na noc do lodówki. Tak przygotowane golonki przed pieczeniem dokładnie nasmarować majonezem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlewając wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą miękkie.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/06/690-golonka-z-majonezem.html