Wykonanie
            Golonkę można zrobić na wiele sposobów..znalazłam przepis na 
golonkę z dodatkiem 
majonezu i musiałam zrobić i szczerze mówiąc nie wiem czy to zasługa 
majonezu czy nie..ale 
golonka była pyszna..

2 przednie 
golonki wieprzowewarzywa jak do rosołu
liść laurowyziele angielskie5 ząbków 
czosnkumajonezsól, 
czarny pieprz, 
paprykaGolonki dokładnie oczyścić, umyć. W rondlu zalać 
golonki wodą, przyprawić 
solą i 
pieprzem, dodać warzywa, 
liść laurowy i 
ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować około 60 minut. Podgotowane 
golonki wyjąć z rondla, schłodzić. Ząbki 
czosnku obrać, pokroić na połowę. 
Ostrym czubkiem noża wykonać w 
golonce nacięcia, w każde wkładać połowę ząbka 
czosnku. 
Przyprawy wymieszać, natrzeć nimi dokładnie 
golonki, odłożyć przykryte na noc do lodówki. Tak przygotowane 
golonki przed pieczeniem dokładnie nasmarować 
majonezem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlewając 
wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą miękkie.