ßßß Cookit - przepis na Góralski przekładaniec

Góralski przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne ciasto., które dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.
50 dkg kg mąki
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1/2 szkl. miodu
15 dkg margaryny
1 łyżka sody
1/2 szkl. kaszy manny
1/2 l mleka
1 margaryna
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka kakao
szczypta kwasku cytrynowego
olejek arakowy i migdałowy
W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagnieść ciasto (jeśli ciasto zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany). Gotowe ciasto podzielić na 4 części [ u mnie wyszły trzy], każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec 5 min w nagrzanym piekarniku.K aszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej - olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwoma masami.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/414-goralski-przekadaniec.html