Wykonanie
Miodowiec – przepis na pyszne ciasto, które na pewno zasmakuje Twoim najbliższym. Spróbuj i daj znać jak Ci poszło.Składniki na ciasto:4,5 szklanki
mąki3
jajka2 duże łyżki
miodu1 łyżeczka
sody1 i 1/4 szklanki
mąki1/3 kostki
margarynySkładniki na krem:3 szklanki
mleka4 czubate łyżki
kaszy manny1 szklanka
cukru pudru3
żółtkasok z połowy
cytryny3 łyżki
margarynyCiasto: do
mąki dodawać kolejno:
cukier,
sodę,
jajka, ,
miód. Ciasto wyrobić, podzielić na 4-5 porcji, włożyć do lodówki na 15 min. Jedną porcję rozwałkować cienko i upiec na tortownicy, ok. 10-15 min. Tak samo postępować z kolejnymi partiami ciasta. Upieczone placki wystudzić i przykryć ściereczką. Krem: z 3 szklanek
mleka i 4 czubatych
kaszy manny ugotować
kaszkę – ok. 15 min, ważne, żeby cały czas mieszać.
Kaszka musi być gładka. Wystudzić. ubić z
cukrem pudrem, 3
żółtkami i powoli (po łyżce) dodawać zimną
kaszkę. Na koniec dodać sok z 1/2
cytryny i utrzeć na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym kremem przełożyć placki.Polewa:
lukierTemperatura piekarnika : 180 o CCzas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.