Wykonanie

Kotlety z
kaszy manny robiłam już parę
razy ..1 szkl.
kaszy manny2 szkl.
wody2 łyżki
masła lub
margaryny8 dag
żółtego sera1 pęczek
natki pietruszki lub
koperkujajko1
kostka rosołowa drobiowasól,
pieprzsłodka paprykabułka tartaW zagotowanej wodzie rozpuścić
kostkę rosołowa. Do wrzącego
bulionu powoli wsypać
kasze, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ugotowaną
kasze przełożyć do miski i wystudzić. Następnie wbić
jajko, dodać
starty ser,
masło lub
margarynę, drobniutko posiekaną
natkę pietruszki lub
koperek, przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i słodka
papryką -dokładnie wyrobić. Z jednolitej masy formować małe okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczyć. Panierować w
bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym
oleju (na małym ogniu) z obu stron na jasnozłoty kolor.