ßßß Cookit - przepis na Tarta tatin wg Pascala

Tarta tatin wg Pascala

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam w tv, że w tym tygodniu będziemy z Lidlem piec ciasta aż skoczyłam z radości. Uwielbiam ciasta. Uwielbiam jabłka. Uwielbiam piec.
Tarta tatin a po polsku tarta odwracana początkowo była dla mnie magią. Pierwsze co sobie pomyślałam to jak ja ją do cholery odwrócę żeby się nie wywaliła? Okazało się, że nie ma z tym najmniejszego kłopotu.
Tarta jest w smaku bardzo słodka. Jabłka są wręcz uzależniające i pyszne. W ciągu dosłownie godziny zniknęła cała. No i te lody
Składniki:
mąka pszenna (typ 450) plus odrobina mąki do posypania blatu: 200 g
cukier (20 g do ciasta, 150 g do jabłek): 170 g
sól: szczypta
masło w temperaturze pokojowej, pokrojone na kosteczkę: 100 g
żółtko (jajko „M”): 1 szt.
woda: 2 łyżki
duże soczyste jabłka, odmiana jonagold, obrane i pozbawione gniazd nasiennych: 6 szt.
masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 150 g
lody (śmietankowo-waniliowe): 4 gałki
cynamon mielony: 0,5 łyżeczki
mięta do dekoracji: 16 listków
Ciasto: Do miski miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko. Ciasto ucieramy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy do ciasta 2 łyżki wody. Miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
Jabłka: Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, delikatnie wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
Do metalowej foremki wsypujemy 150 g masła i 150 g cukru, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił). Zdejmujemy foremkę z ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje. W foremce układamy pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu. Nakładamy pokrywkę na foremkę.
Całość podgrzewamy, czekamy, aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Podduszamy przez mniej więcej 5 minut.
Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawijamy do środka. Na wierzchu ciasta, na środku, robimy niewielką dziurkę.
Foremkę z ciastem wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odklejamy brzegi ciasta od foremki. Bierzemy duży talerz, foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
Kawałki tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty.
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/tarta-tatin-wg-pascala