ßßß Cookit - przepis na Masło czosnkowe:

Masło czosnkowe:

nazwa

Wykonanie

Był już kebab po grecku, polędwiczki wieprzowe oraz pieczony antrykot pora więc na stek. Prawdziwy wołowy stek przygotowany na krwisto. Podany z musem z kalafiora oraz szybkim dodatkiem warzywnym na bazie bobu. Gwarantuję, że każdy facet będzie zachwycony.
Składniki:
4 steki z polędwicy wołowej
Składniki na marynatę:
1 łyżka grubo-mielonego pieprzu czarnego
2 łyżki musztardy dijon
4 łyżki oleju rzepakowego
sól morska do smaku
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią steki. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie mięso smażymy na patelni grillowej lub grillu po około 2 minuty z każdej strony.
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
sól morska, pieprz cayenne do smaku
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Zawijamy w papier do pieczenia lub folię spożywczą (a następnie aluminiową). Tworzymy coś na kształt cukierka i wstawiamy do lodówki aby stwardniało.
Składniki na dodatki:
Bób mrożony 400g
kalafior mrożony 400g
masło 100g
śmietana 30% 100ml
rozmaryn
Rozmrożony bób smażymy na maśle z rozmarynem i doprawiamy pieprzem i solą. Rozmrożony kalafior blanszujemy następnie odcedzamy i miksujemy z masłem i śmietaną. Doprawiamy do smaku.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/steki-wolowe-kalafior-bob