ßßß Cookit - przepis na Stek z polędwicy wołowej z bobem i puree marchewkowym

Stek z polędwicy wołowej z bobem i puree marchewkowym

nazwa

Wykonanie

Tak przy niedzieli może zaproponuję konkretny obiad:-).
Zawsze bałam się robić steki, żeby nie były za krwiste lub zbyt mocno wysmażone. Będąc na warsztatach z mięs przekonałam się po raz kolejny, że nie taki diabeł straszny, a to jakie mięso być powinno zależy wyłącznie od naszych preferencji. Można sprawdzać stopień wysmażenia w różny sposób. Mi najlepiej podoba się sposób - „na kciuka”. Polega on na porównywaniu sprężystości steku ze sprężystością różnie napiętego mięśnia kciuka za pomocą palców jednej ręki. I tak stek krwisty jest w dotyku mniej więcej taki, jak mięsień kciuka dotykany w przez palec wskazujący. Średniokrwisty odpowiada naprężeniu mięśnia kciuka po dotknięciu przez palec środkowy. A dobrze wysmażony jest taki jak mięsień kciuka dotykany przez palec serdeczny (najbardziej twardy).
Jak widzicie, my preferujemy dobrze wysmażone;-)
Składniki:
4 x po 100 g polędwicy wołowej,
500 g bobu świeżego lub mrożonego,
3 marchewki,
100 g masła,
50 ml śmietany 30% tł,
rozmaryn.
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżka musztardy Dijon,
pieprz świeżo zmielony,
sól morska do smaku.
Masło ziołowe:
4 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
suszona lub świeża natka pietruszki,
sól i pieprz cayenne.
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki marynaty. Zamarynować mięso przez minimum 1 h. Zrobić masło ziołowe dodając zioła, doprawić solą i pieprzem cayenne. Zawinąć w papier do pieczenia formując wałek i wstawić do lodówki na około 1h.
Bób obgotować, obrać ze skórki. Podsmażyć na maśle z rozmarynem, doprawić solą i pieprzem. Marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, obgotować i zmiksować na puree z dodatkiem masła i śmietany, doprawić.
Mięso wyjąć z marynaty, smażyć na patelni grillowej po około 3-4 minuty z każdej strony. Następnie włożyć na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C. Wyjąć i odstawić na chwilę na desce, żeby odpoczęło.
Podawać na puree marchewkowym z bobem, na wierzch położyć plaster masła ziołowego.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/10/stek-z-poledwicy-woowej-z-bobem-i.html