Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad.Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna!Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia.Składniki45 dag pora1 litr rosołu2 łyżki masła2 łyżki olejupęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku100 g serka śmietankowego topionego100 ml śmietany kremówkiszczypta mielonej gałki muszkatołowejsól morska do smakupieprz czarny świeżo mielony do smakuGrzanka chlebowa:kilka kromek (małych )chlebamasło3 ząbki czosnkuSposób przygotowaniaPory oczyścić umyć pokroić w krążki, w rondelku roztopić masło z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Łyżkę pora wyjąć zostawić do dekoracji.Zalać rosołem i gotować do miękkości-10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać serek topiony oraz posiekaną natkę pietruszki,całość zmiksować blenderem zagęścić ubitą śmietaną kremówką.Doprawić do smaku gałką solą i pieprzem. Całość zestawić z ognia-ze śmietaną nie gotować!Grzanka z chleba: Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarować cienko każdą kromkę chlebka z obydwu stron podpiec na suchej patelni na chrupiąco.Podawać z zupą,udekorować pozostawionym porem.