ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński z truskawkami

Sernik wiedeński z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki dobiega końca. Przyznaję się bez bicia, że po prostu go przegapiłam. Zbierałam się na targ i się zebrać nie mogłam. Niedawno za sprawą warsztatów pokazywałam Wam sałatkę z truskawkami na wytrawnie . Dzisiaj pora więc na coś słodkiego. Sernik wiedeński to klasyka, której nie może zabraknąć również na blogu.
Idea nieopadających serników to dla mnie osobiście mit. Widziałam na zdjęciu u innych blogerów, że takie cuda istnieją. Ja osobiście nigdy takiego nie upiekłam. Ale powiem szczerze, że mi osobiście taki opadnięty sernik w niczym nie przeszkadza. Dlatego jeżeli skusisz się na mój przepis to nie zrażaj się, że ów sernik opadnie. W smaku jest naprawdę fantastyczny.
Od góry udekorowałam go truskawkami i w ten prosty sposób opadnięty sernik, wyglądał zupełnie jak mojej pobliskiej cukierni.
Składniki:
1 kg białego sera – ja użyłam tłustego i zmieliłam go 3 razy, jeżeli nie macie czasu to polecam ten wiaderkowy z Lidla
5 jajek dużych – ja użyłam 5 w rozmiarze M
50ml rozpuszczonego masła – koniecznie 82% tłuszczu mlecznego
szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
aromat waniliowy/pasta waniliowa/laska wanilli – ja użyłam syropu monin waniliowego, którego zwykle używam do kawy
około 1kg świeżych truskawek
Jajka ucieramy razem z cukrami na puszystą masę. Dodajemy masło i miksujemy robotem na niskich obrotach. Ser dodajemy po łyżce dalej
ucierając. Dodajemy aromat (w ilości takiej jakiej lubimy).
Blachę o średnicy 26cm wykładamy z dołu papierem do pieczenia. Boki pozostawiamy bez zmian (ewentualnie smarujemy masłem).
Ciasto przekładamy do blachy i wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 40 minut. Ponownie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 20-30 minut. Sernik powinien być lekko brązowy od góry. Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Gdy sernik całkowicie ostygnie na wierzchu układamy truskawki pokrojone w ćwiartki. Można oczywiście użyć innych sezonowych owoców np malin. Warto tylko pamiętać, że owoce mogą puścić sok i nasz sernik popłynie. Ja truskawki układałam tuż przed przyjściem gości a potem całość trzymałam w lodówce.
Ten system pieczenia sernika ze zmniejszaniem temperatury wyczytałam na blogu Margarytki . Osobiście uważam ją za boginię serników. Chociaż mój sernik opadł.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/sernik-wiedenski-z-truskawkami