Wykonanie
Składniki12 sztuk150 g
masła150 g
czekolady (dowolnej, deserowej,
mlecznej, białej lub gorzkiej)300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao1 łyżka
kawy zbożowej lub
kakao1 szklanka (190 g)
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka (L)170 ml
mlekaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Masło roztopić i ostudzić.
Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
kakao,
kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać
cukier,
cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z
mlekiem i ekstraktem z
wanilii (jeśli nie używaliśmy
cukru wanilinowego).Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione
masło a za chwilę posiekaną
czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa
mąka nie powinna być widoczna.Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.