Wykonanie
No i stało się... zostałam kolejną fanką muffinków. Doświadczenie wykonane na kilku kolejnych porcjach utwierdziło mnie w przekonaniu, że ich produkcja jest szybka i prosta. Aż uwierzyć nie
mogę, że jeszcze 7 lat temu uważałam je za taki niedostępny rarytas... ;)Tym razem miałam ochotę na coś mocno
czekoladowego... z pomocą przyszła mi kwestia smaku . Jak zwykle - przygotowanie 10 minut, pieczenie ok 20 minut i gotowe :)Składniki:

150 g
masła roztopionego150 g
czekolady (dowolnej,
mlecznej, białej, ja użyłam 50g gorzkiej i 100g białej)300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżki
kakao1 szklanka (190 g)
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego2 duże
jajka170 ml
mlekaWykonanie :W jednej misce zmiksować
jajka z
mlekiem, następnie dodać roztopione ostudzone
masło.W drugiej misce wymieszać
mąkę, proszek,
sodę,
kakao,
cukier zwykły i
waniliowy.Następnie do drugiej miski wlać zawartość pierwszej i krótko, delikatnie wymieszać (nie musi być wymieszane idealnie). Na koniec dodać pokrojoną na kawałki
czekoladę.Gotowe ciasto przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papierkami do muffinków.Wstawić do nagrzanego do 190st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piec ok 22minut. (Skórka powinna być twarda a patyczek włożony do babeczki jest suchy).


Wydrukuj przepis