ßßß Cookit - przepis na Rogaliki francuskie z powidłem śliwkowym

Rogaliki francuskie z powidłem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Delikatne , rozpływające się w ustach rogaliki nadziewane śliwkowym powidłem.
Ciasto przygotowane na bazie masła i kremowego serka swoją konsystencją
przypomina tradycyjne francuskie .
Podobnie zawiera sporo tłuszczu , ale różni je nieco technika przygotowania. Wydaje mi się nieco łatwiejsza, a ciasto jest smaczniejsze niż to gotowe , po które czasem sięgamy. Na bazie tego ciasta przygotowałam również pyszne pizzerinki / tutaj / i inne drobniutkie ciasteczka. Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że serek philadelfia można zastąpić dowolnym o podobnej konstytencji i właściwościach.
Składniki:
220 g białego serka kremowego / Philadelphia/
220 g mąki pszennej
260 g masła
szczypta soli
1 op. cukru z wanilią
oraz powidło lub marmolada na nadzienie.
Wykonanie:
-Serek połączyć z masłem.
- Dodać szczyptę soli , mąkę i cukier wanilinowy , połączyć składniki.
- Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.
-Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć 3-krotnie.
-Wstawić do lodówki na 30 minut.
-Czynność powtórzyć 3 razy.
- Na plastikowej tacy wyłożyć małe kupki marmolady i wstawić do zamrażalnika.
-Schłodzone , wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować tworząc 2 owale .
-Podzielić je na trójkąty.
-Wyjąć zamrożoną marmoladę.
- Na środek każdego trójkącika nakładać nadzienie.
-Zwinąć rogaliki.
-Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/Piec 15-20 minut.
- Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę kuchenną.
- Posypać cukrem pudrem.
Ciasto serowe jest bardzo delikatne, tworzy warstwy i nie wiele różni się od prawdziwego francuza.
Jesli nie mam ochoty i czasu na przygotowanie domowego ciasta wykorzystuję gotowy płat francuskiego .
Efekt końcowy jest zupełnie podobny, czas przygotowania zdecydowanie krótszy , ale domowe ciasto jest o wiele smaczniejsze.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/02/rogaliki-francuskie-z-powidem-sliwkowym.html