Wykonanie

Delikatne , rozpływające się w ustach rogaliki nadziewane
śliwkowym powidłem.Ciasto przygotowane na bazie
masła i kremowego
serka swoją konsystencjąprzypomina tradycyjne francuskie .Podobnie zawiera sporo tłuszczu , ale różni je nieco technika przygotowania. Wydaje mi się nieco łatwiejsza, a ciasto jest smaczniejsze niż to gotowe , po które czasem sięgamy. Na bazie tego ciasta przygotowałam również pyszne pizzerinki / tutaj / i inne drobniutkie
ciasteczka. Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że
serek philadelfia można zastąpić dowolnym o podobnej konstytencji i właściwościach.

Składniki:

220 g
białego serka kremowego / Philadelphia/220 g
mąki pszennej260 g
masłaszczypta
soli1 op.
cukru z
waniliąoraz powidło lub
marmolada na nadzienie.Wykonanie:

-
Serek połączyć z
masłem.- Dodać szczyptę
soli ,
mąkę i
cukier wanilinowy , połączyć składniki.- Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.-Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć 3-krotnie.-Wstawić do lodówki na 30 minut.-Czynność powtórzyć 3
razy.- Na plastikowej tacy wyłożyć małe kupki
marmolady i wstawić do zamrażalnika.-Schłodzone , wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować tworząc 2 owale .-Podzielić je na trójkąty.-Wyjąć zamrożoną
marmoladę.- Na środek każdego trójkącika nakładać nadzienie.-Zwinąć rogaliki.-Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/Piec 15-20 minut.- Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę kuchenną.- Posypać
cukrem pudrem.Ciasto
serowe jest bardzo delikatne, tworzy warstwy i nie wiele różni się od prawdziwego francuza.



Jesli nie mam ochoty i czasu na przygotowanie domowego ciasta wykorzystuję gotowy płat francuskiego .Efekt końcowy jest zupełnie podobny, czas przygotowania zdecydowanie krótszy , ale domowe ciasto jest o wiele smaczniejsze.


