ßßß
Delikatne , rozpływające się w ustach rogaliki nadziewane śliwkowym powidłem.Ciasto przygotowane na bazie masła i kremowego serka swoją konsystencjąprzypomina tradycyjne francuskie .Podobnie zawiera sporo tłuszczu , ale różni je nieco technika przygotowania. Wydaje mi się nieco łatwiejsza, a ciasto jest smaczniejsze niż to gotowe , po które czasem sięgamy. Na bazie tego ciasta przygotowałam również pyszne pizzerinki / tutaj / i inne drobniutkie ciasteczka. Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że serek philadelfia można zastąpić dowolnym o podobnej konstytencji i właściwościach.
Składniki:
220 g białego serka kremowego / Philadelphia/220 g mąki pszennej260 g masłaszczypta soli1 op. cukru z waniliąoraz powidło lub marmolada na nadzienie.Wykonanie:
-Serek połączyć z masłem.- Dodać szczyptę soli , mąkę i cukier wanilinowy , połączyć składniki.- Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.-Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć 3-krotnie.-Wstawić do lodówki na 30 minut.-Czynność powtórzyć 3 razy.- Na plastikowej tacy wyłożyć małe kupki marmolady i wstawić do zamrażalnika.-Schłodzone , wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować tworząc 2 owale .-Podzielić je na trójkąty.-Wyjąć zamrożoną marmoladę.- Na środek każdego trójkącika nakładać nadzienie.-Zwinąć rogaliki.-Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/Piec 15-20 minut.- Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę kuchenną.- Posypać cukrem pudrem.Ciasto serowe jest bardzo delikatne, tworzy warstwy i nie wiele różni się od prawdziwego francuza.

Jesli nie mam ochoty i czasu na przygotowanie domowego ciasta wykorzystuję gotowy płat francuskiego .Efekt końcowy jest zupełnie podobny, czas przygotowania zdecydowanie krótszy , ale domowe ciasto jest o wiele smaczniejsze.

