ßßß



4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)400 gramów zimnego masła0,5 łyżeczki soli2 płaskie łyżki cukru z wanilią1 szklanka jasnego piwaokoło 500 gramów marmoladycukier puder do posypaniaMąkę przesiać z solą, cukrem, wrzucić zimne masło, posiekać na małe kawałki.Następnie stopniowo dolewając piwo zagnieść elastyczne ciasto (jest mięciutkie i wspaniałe w obróbce).
Ciasto podzielić na 4 równe części, 3 zawinąć w folię i wsadzić do lodówki.Pozostałą część wywałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm i wykrawać kwadraty o boku około 6 cm.Na środek każdego nałożyć marmoladę i skleić (porządnie, by się nie rozłączyły podczas pieczenia) po przekątnej tworząc kopertę.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (nie urosną).
Piec na blado złoty kolor około 25 - 27 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).To samo wykonać z pozostałymi kawałkami ciasta z lodówki.Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudem, smacznego !