Wykonanie


Zdecydowanie najlepsza wersja potrawki z
kurczaka jaką
jadłam w życiu. Przypomina lekko dania dla niemowląt lub małych dzieci jednak to coś zupełnie innego. Aromatyczne i z wyraźnym smakiem warzyw. Nigdy nie przepadałam za
selerem naciowym i zaledwie kilka
razy zdecydowałam się żeby go kupić. Warto jednak zapamiętać ten przepis i przy następnych zakupach skompletować składniki. Danie jest jednogarnkowe a czas przygotowania to ledwie 20-30 minut.Podawać najlepiej z
ryżem lub purree ziemniaczanym.Składniki:30g
mąki30g prawdziwego
masła2
piersi z kurczaka2
marchewki1
seler naciowy (łodyga i liście)bulionetka do duszonego
kurczaka Knorr lub domowy rosółświeżo mielony
czarny pieprz (można użyć również kolorowego)2-3 łyżki
śmietany 30%Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na medaliony. W dużym ganku (lub na głębokiej patelni) przygotowujemy zasmażkę (z
mąki i
masła). Powinna lekko się zarumienić. Zalewamy wszystko zimnym
bulionem przygotowanym z 550ml
wody i rozpuszczonej bulionetki (lub po prostu 550ml domowego rosołu). Zmniejszamy gaz i lekko odparowujemy i zagęszczamy całość. Dokładamy pokrojonego
kurczaka (nie trzeba go wcześniej podsmażać) oraz
śmietanę. Dusimy przez chwilę (aż
mięso zrobi się białe).
Marchewkę i
łodygę selera kroimy w paseczki 7-8 cm długości. Najcieńszej jakie uda nam się przygotować. Dokładamy do garnka z
mięsem. Zagotowujemy przez chwilę. Ważne aby warzywa nadal pozostały jędrne i nie rozgotowały się. Wykładamy na talerz. Podajemy posypane świeżo mielonym
pieprzem i posiekanymi listkami
selera naciowego.