ßßß

Składniki :4 nogi z kurczaka2 woreczki ryżu60 dkg marchwipuszka groszku ( mała )Składniki do sosu :Rosół (400 ml)sok z cytryny 2-3 łyżki1 łyżka cukru3 łyżki śmietany kremówki (30% )2 czubate łyżki mąki10 dkg masła2 łyżki rodzynekżółtkoMarchewka :1 łyżka masła1 łyżka bułki tartej1 łyżeczka maggi w płyniePrzygotowanie :Z mięsa i warzyw ugotować rosółDwa, woreczki ryżu ugotować według przepisu na opakowaniuMarchew, ugotować pokroić w kostkę ,dodać groszek( maggi ) i bułkę podsmażoną na maśle, wymieszać delikatnie.Sos do potrawki :W rondelku rozpuścić masło na ,gorący tłuszcz wsypać2 łyżki mąki( pszennej) intensywnie mieszając (aby z tłuszczu i mąki utworzyła się jednolita papkaDo papki wlewać(powoli by nie utworzyły się grudki ) uprzednio ugotowany i gorącyrosół (400 ml)wciąż intensywnie mieszając .Gdy ,papka wchłonie dodany rosółodstawić z ognia i dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę cukru3 łyżki śmietany wymieszać .Do kubka wybijam 1 żółtko wlewam 3 łyżkigorącego sosu i dobrze wymieszam .Tak przyrządzone żółtko wykładamdo sosu ,sypie rodzynki i mieszam .GotoweSmacznego !!