Wykonanie
Pyszne danie obiadowe ,delikatna potrawa łatwa do przygotowania ,można nawet powiedzieć że dietetycznaPolecam


Składniki :4 nogi z
kurczaka2 woreczki
ryżu60 dkg
marchwipuszka
groszku ( mała )Składniki do sosu :Rosół (400 ml)
sok z cytryny 2-3 łyżki1 łyżka
cukru3 łyżki
śmietany kremówki (30% )2 czubate łyżki
mąki10 dkg
masła2 łyżki
rodzynekżółtkoMarchewka :1 łyżka
masła1 łyżka
bułki tartej1 łyżeczka
maggi w płyniePrzygotowanie :Z
mięsa i warzyw ugotować rosółDwa, woreczki
ryżu ugotować według przepisu na opakowaniu
Marchew, ugotować pokroić w kostkę ,dodać
groszek(
maggi ) i
bułkę podsmażoną na
maśle, wymieszać delikatnie.Sos do potrawki :W rondelku rozpuścić
masło na ,gorący tłuszcz wsypać2 łyżki
mąki( pszennej) intensywnie mieszając (aby z tłuszczu i
mąki utworzyła się jednolita papkaDo papki wlewać(powoli by nie utworzyły się grudki ) uprzednio ugotowany i gorącyrosół (400 ml)wciąż intensywnie mieszając .Gdy ,papka wchłonie dodany rosółodstawić z ognia i dodać 2-3 łyżki
soku z cytryny, 1 łyżkę
cukru3 łyżki
śmietany wymieszać .Do kubka wybijam 1
żółtko wlewam 3 łyżkigorącego sosu i dobrze wymieszam .Tak przyrządzone
żółtko wykładamdo sosu ,sypie
rodzynki i mieszam .GotoweSmacznego !!