Wykonanie

Porę obiadową w tym tygodniu zdecydowanie zdominowało
mięso. Przez 4 dni z
rzędu żołądek mojej rodziny wypełniał najpierw pieczony
kurczak ze
szparagami, a
potem pieczony
kurczak z
bekonem . Dzisiaj więc postawiłam na zwykłe, bezmięsne i pyszne naleśniki z
serem i
śmietaną. Mój mąż jakoś przeżyje…W ogóle ostatnio myślami często cofam się do czasów dzieciństwa. Ilość problemów, które ostatnio się na mnie zwaliły kompletnie mnie zbiły z nóg. Tęsknię do czasów kiedy największym problemem był brak ulubionych
lodów w sklepie czy kłótnie na podwórku z dzieciakami. I chociaż wtedy problemy te wydawały się ogromne to teraz się z nich
śmieję.Może za lat kilka
będę śmiała się z obecnych problemów? Chciałabym…Przy okazji zapraszam Was na naleśniki ze
szpinakiem .

Składniki na naleśniki:125g
mąki pszennej tortowej300ml
mleka30g roztopionego
masła2
jajkaszczypta
soliW oryginalnym przepisie należało wszystko zmiksować razem i odstawić „aby się przegryzło” na 10 min. Ja natomiast oddzieliłam
białka od
żółtek i upiłam na sztywną pianę. Dopiero
potem wszystkie pozostałe składniki zmiksowałam, odstawiłam na 10 min a na samym końcu dodałam pianę i lekko zamieszałam łyżką aby składniki się połączyły.Składniki na farsz:kostka
sera chudego (lub półtłustego)łyżka
śmietany (ja użyłam 30%)2 łyżki
masła klarowanegoMieszamy
ser i
śmietanę razem. Zawijamy w przygotowane wcześniej naleśniki. Po zawinięciu obsmażamy z każdej strony na
maśle klarowanym. Polewamy
śmietaną i posypujemy
cukrem (jeżeli lubicie – ja tak!).