ßßß

Na sam koniec tygodnia przepis z Lidla. Moja rodzina to zdecydowani makaronożercy. Szczególnie penne w naszym domu musi być zawsze w zapasie. Dlatego z braku czasu na myślenie postanowiłam w tym tygodniu zrobić jeszcze przepis na penne z kurczakiem, szparagami i sosem śmietanowym.Składniki:1 pęczek obranych zielonych szparagów½ pęczka posiekanej natki pietruszki2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części400 ml śmietany 30%2 szczypty gałki muszkatołowej500 g makaronu penne10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartkiniewielka ilość masłaniewielka ilość oleju rzepakowegoświeżo mielony pieprzświeżo mielona sólSzparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne głowki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem.Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy.Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl