ßßß
składniki:1 pęczek obranych zielonych szparagów1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części400 ml śmietany 30%2 szczypty gałki muszkatołowej350-400 g makaronu penne15 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki1 łyżka masła2 łyżki oleju rzepakowegopieprz i sól do smakuSzparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem (ja na chwilę włożyłam miskę z wodą do zamrażarki i do takiej lodowatej wody wrzuciłam szparagi).Do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucamy makaron penne. Można dodać kilka kropel oleju. Makaron gotujemy al dente od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedzamy.Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy masło, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.Smacznego!