ßßß Cookit - przepis na Kurczak w boczku marynowany w rumie, chilli i limonce

Kurczak w boczku marynowany w rumie, chilli i limonce

nazwa

Wykonanie

Podwójnie mięsny obiad. Nie schodzący z mojego stołu ostatnio kurczak oraz boczek, którego nigdy zbyt mało połączyły dzisiaj swoje siły. Lekka marynata z rumem, chilli, czosnkiem i limonką a do tego warzywa. Cały obiad przygotowany w zaledwie 25 minut.
Składniki
2 piersi z kurczaka
20-25 plasterków surowego boczku (cienko pokrojonych)
sok i skórka z limonki
1 papryczka chilli (lub pół łyżeczki płatków chilli)
50ml rumu
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
Kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś dzielimy na pół i dodatkowo (jeżeli posiadają) odcinamy polędwiczki.
Rum, sok i skórkę z limonki, chilli (jeżeli używamy płatków – mielimy je w moździerzu), miód i posiekane ząbki czosnku mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
Każdy kawałek mięsa przed smażeniem owijamy 4-5 plasterkami boczku. Smażymy na suchej patelni (najlepiej ceramicznej lub z dobrego teflonu) na niewielkim ogniu z obu stron. Podlewamy resztką marynaty aż do całkowitego jej odparowania.
Podajemy z warzywami. U mnie to gotowe warzywa do smażenia na patelni.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kurczak-w-boczku-marynowany-w-rumie-chilli-limonce