ßßß

Podwójnie mięsny obiad. Nie schodzący z mojego stołu ostatnio kurczak oraz boczek, którego nigdy zbyt mało połączyły dzisiaj swoje siły. Lekka marynata z rumem, chilli, czosnkiem i limonką a do tego warzywa. Cały obiad przygotowany w zaledwie 25 minut.Składniki2 piersi z kurczaka20-25 plasterków surowego boczku (cienko pokrojonych)sok i skórka z limonki1 papryczka chilli (lub pół łyżeczki płatków chilli)50ml rumu2 łyżki miodu wielokwiatowego2 ząbki czosnkuświeżo mielony pieprzsólKurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś dzielimy na pół i dodatkowo (jeżeli posiadają) odcinamy polędwiczki.Rum, sok i skórkę z limonki, chilli (jeżeli używamy płatków – mielimy je w moździerzu), miód i posiekane ząbki czosnku mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).Każdy kawałek mięsa przed smażeniem owijamy 4-5 plasterkami boczku. Smażymy na suchej patelni (najlepiej ceramicznej lub z dobrego teflonu) na niewielkim ogniu z obu stron. Podlewamy resztką marynaty aż do całkowitego jej odparowania.Podajemy z warzywami. U mnie to gotowe warzywa do smażenia na patelni.