Wykonanie
SkładnikiMasa truskawkowa2
galaretki truskawkowe700 g
truskawek50 g
cukru400 g zmielonego
twarogu (zimnego)Spód125 g kruchych
ciastek kakaowych z kawałkami
czekolady (amerykanki)3 łyżki
masłaWierzch100 g zmielonego
twarogu2 łyżki
cukrustarta skórka z 1
limonki lub
cytrynyświeże
truskawkiPrzygotowanieMasa truskawkowa: w garnku zagotować 800 ml
wody, odstawić z ognia, wsypać
galaretki, wymieszać, odczekać kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny.Do drugiego garnka włożyć 500 g pokrojonych na plasterki
truskawek, dodać
cukier i co chwilę mieszając gotować przez ok. 7 minut aż
truskawki się rozpadną. Zmiksować je blenderem na mus, dodać do
galaretki i wymieszać. Ostudzić (np. z zimnej wodzie).W międzyczasie można przygotować spód :
ciasteczka dokładnie rozkruszyć w melakserze, razem z miękkim
masłem. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spód wyłożyć
ciasteczka i uklepać. Wstawić do lodówki.Do zimnej
galaretki dodać
twaróg oraz resztę (200 g) drobno pokrojonych
truskawek, wymieszać. Wyłożyć na spód z
ciasteczeki wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.Wierzch : Resztę
twarogu wymieszać z
cukrem i rozprowadzić po powierzchni sernika. Posypać startą skórką z
limonki lub
cytryny, udekorować świeżymi
truskawkami.