ßßß Cookit - przepis na Lekki sernik truskawkowy na zimno

Lekki sernik truskawkowy na zimno

nazwa

Wykonanie

Składniki
Masa truskawkowa
2 galaretki truskawkowe
700 g truskawek
50 g cukru
400 g zmielonego twarogu (zimnego)
Spód
125 g kruchych ciastek kakaowych z kawałkami czekolady (amerykanki)
3 łyżki masła
Wierzch
100 g zmielonego twarogu
2 łyżki cukru
starta skórka z 1 limonki lub cytryny
świeże truskawki
Przygotowanie
Masa truskawkowa: w garnku zagotować 800 ml wody, odstawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, odczekać kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Do drugiego garnka włożyć 500 g pokrojonych na plasterki truskawek, dodać cukier i co chwilę mieszając gotować przez ok. 7 minut aż truskawki się rozpadną. Zmiksować je blenderem na mus, dodać do galaretki i wymieszać. Ostudzić (np. z zimnej wodzie).
W międzyczasie można przygotować spód : ciasteczka dokładnie rozkruszyć w melakserze, razem z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spód wyłożyć ciasteczka i uklepać. Wstawić do lodówki.
Do zimnej galaretki dodać twaróg oraz resztę (200 g) drobno pokrojonych truskawek, wymieszać. Wyłożyć na spód z ciasteczeki wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Wierzch : Resztę twarogu wymieszać z cukrem i rozprowadzić po powierzchni sernika. Posypać startą skórką z limonki lub cytryny, udekorować świeżymi truskawkami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/lekki_sernik_na_zimno/przepis.html