Wykonanie
Od dawna miałam ochotę zrobić sernik. No i zjeść;) Dzisiaj do tego doszło (jako kontynuacja trzytygodniowej już tradycji niedzielnego pieczenia;)), więc z dumą prezentuję mój pierwszy wypiek tego typu. Myślę, że bardzo udany. Sernik wyszedł bardzo lekki i puszysty, no i pyszny, z odpowiednią dozą "cytrusowości".
- 60g roztopionego
masła- 190g
ciasteczek Digestive- 280g
cukru- 5
jajek- 1kg trzykrotnie mielonego
twarogu półtłustego (u mnie President)- 120g miękkiego
masła- 2
limonki- 1
cytryna- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- ew. gotowy zielony
lukierPokruszyć
ciasteczka i wymieszać z roztopionym
masłem.Wylepić nimi dno wyłożonej folią aluminiową tortownicy o średnicy 24cm i włożyć do lodówki.
Żółtka i
cukier ucierać, aż masa będzie bardzo jasna.Dodać
ser,
masło,
mąkę, skórkę startą z
limonek i
cytryny oraz sok z 1
limonki i 1/2
cytryny; zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać w masę
serową.Wylać ją na spód z
ciastek, wygładzić i piec w temperaturze 170 st. Cprzez ok. 1 godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem).Stopniowo wystudzić i polać lukrem.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal