ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie z rabarbarem

Sernikobrownie z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Brownie:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki cukru
3 jajka
135 g mąki (dowolnej, pszennej, ja użyłam 100 g owsianej bezglutenowej i 35 g ryżowej)
szczypta soli
Rabarbar:
300 g rabarbaru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
5 - 6 łyżek wiórków kokosowych
Sernik:
500 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru
1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
1 budyń waniliowy (proszek)
1 jajko
Przygotowanie
Brownie
Piekarnik nagrzać do 160 st. C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić mieszając. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę (najlepiej przesiać ją przez sito bezpośrednio do masy), sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 23 minuty .
Rabarbar
Pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
Sernik
Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, nasionkami wanilii lub cukrem wanilinowym oraz budyniem (krótko, do połączenia się składników). Dodać jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć rabarbar, posypać resztą cukru i mąki z miski oraz wiórkami kokosowymi.
Tortownicę z ciastem wstawić w drugą większą tortownicę (aby nie wysuszać niepotrzebnie boków ciasta czekoladowego) lub owinąć boki tortownicy folią aluminiową (2 warstwy błyszczącą stroną na zewnątrz). Piec przez ok. 45 minut w 160 st. C do ścięcia się masy.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/sernikobrownie_z_rabarbarem/przepis.html