Wykonanie
SkładnikiBrownie:200 g
masła200 g
gorzkiej czekolady2/3 szklanki
cukru3
jajka135 g
mąki (dowolnej, pszennej, ja użyłam 100 g owsianej bezglutenowej i 35 g ryżowej)szczypta
soliRabarbar:300 g
rabarbaru2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru pudru5 - 6 łyżek
wiórków kokosowychSernik:500 g
twarogu sernikowego250 g
mascarpone1/2 szklanki
cukru1/2
laski wanilii lub 1 łyżka
cukru wanilinowego1
budyń waniliowy (proszek)1
jajkoPrzygotowanieBrowniePiekarnik nagrzać do 160 st. C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić mieszając. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.W oddzielnej misce rozmiksować
jajka z
cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną
czekoladę z
masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać
mąkę (najlepiej przesiać ją przez sito bezpośrednio do masy),
sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 23 minuty .
RabarbarPokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z
mąką ziemniaczaną i
cukrem pudrem.SernikZmiksować
twaróg z
mascarpone,
cukrem, nasionkami
wanilii lub
cukrem wanilinowym oraz
budyniem (krótko, do połączenia się składników). Dodać
jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć
rabarbar, posypać resztą
cukru i
mąki z miski oraz wiórkami kokosowymi.Tortownicę z
ciastem wstawić w drugą większą tortownicę (aby nie wysuszać niepotrzebnie
boków ciasta
czekoladowego) lub owinąć boki tortownicy folią aluminiową (2 warstwy błyszczącą stroną na zewnątrz). Piec przez ok. 45 minut w 160 st. C do ścięcia się masy.