Wykonanie
Całkiem niedawno prezentowałyśmy batoniki Bounty domowej roboty. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować delikatny sernik na zimno z wiórkami kokosowymi i
czekoladą. Oryginalny przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku, która jest naszym niedoścignionym ideałem jeśli chodzi o blogi kulinarne. Wprowadziłyśmy do przepisu kilka drobnych zmian i nie ważne, czy skorzystać z naszego przepisu, czy z oryginalnego. Ciasto wychodzi pyszne, delikatne i lekkie. Dla fanów Bounty idealne.

Składniki:Sernik:

400ml
mleka kokosowego (zazwyczaj jedna puszka)200g
wiórków kokosowych (zazwyczaj jedno opakowanie)250g
mascarpone (zazwyczaj jedno opakowanie)250g
twarogu półtłustego50g
masła120g
cukru pudru20g
cukru wanilinowego2 łyżki
żelatynyPolewa:150g
gorzkiej czekolady ( półtorej tabliczki)Do garnuszka wlewamy
mleko kokosowe i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dorzucamy
wiórki kokosowe, zmniejszamy ogień i intensywnie mieszamy. Gotujemy tak około 5 minut ciągle mieszając, by wiórki nie przywarły do dna. Następnie odstawiamy z ognia i dodajemy
masło,
cukier puder i
cukier wanilinowy. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy na chwilę.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej
wody. Czekamy chwile, aż się namoczy i podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała. Do masy kokosowej dodajemy
ser mascarpone oraz przemielony
twaróg. Jeśli nie mamy czym go zmielić można rozdrobnić mikserem. Całość mieszamy. Do podgrzanej
żelatyny dodajemy po łyżce masy kokosowej, ciągle mieszając. Po 3,4 łyżkach wlewamy
żelatynę do masy kokosowej i mieszamy. Małą formę do tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę
kokosową. Potrząsamy by się równo rozprowadziła. Sernik umieszczamy na 30 minut w zamrażalniku, a
potem przekładamy do lodówki. Możemy od razu umieścić w lodówce, ale wówczas będzie się dłużej wiązał.

Kiedy widzimy, że sernik stężał (jakieś 1,5 godziny) wyjmujemy go z lodówki. Obkrajany boki i wyjmujemy z formy. Jedną tabliczkę
czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce z odrobiną
masła i polewamy wierzch sernika. Pół tabliczki dodatkowo trzemy na tarce i obsypujemy sernik. Odczekujemy chwilkę i możemy zajadać. Smacznego.



