Wykonanie
Składniki4 porcje1,2 kg (około 4)
udek kurczaka, każde po około 300 g
sól morska, świeżo zmielony
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek200 g
surowego boczku, pokrojonego na małe paseczkigarść
świeżego estragonu2 ząbki
czosnku, obrane i rozgniecione końcem noża250 g świeżych
grzybów, np.
pieczarek,
kurek lub innych1/4 szklanki
wytrawnego wina sherry100 ml
śmietanki kremowej 30%Tłuczone
ziemniaki:600 g
ziemniaków1/3 szklanki
mleka2 łyżki
masłasól morska i
biały pieprz (niekoniecznie)Przygotowanie
Kurczak:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Udka umyć, osuszyć, oprószyć
solą i
pieprzem. Rozgrzać
olej na patelni i smażyć udka po około 5 - 6 minut z każdej strony, aż będą zrumienione na złoty kolor.
Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię włożyć
czosnek i
grzyby (większe pokroić na kawałki), smażyć przez około 5 - 7 minut, aż się zrumienią.Na drugiej patelni smażyć pokrojony
boczek przez około 8 - 10 minut, aż się wytopi i zarumieni. Tłuszcz wylać, a
boczek przełożyć do patelni z
grzybami.Wlać
sherry i smażyć wszystko przez około 3 minuty, następnie dodać
śmietankę i smażyć jeszcze przez około 10 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać
estragon (pozostawiając trochę do dekoracji) i przełożyć wszystko do naczynia z
kurczakiem.Przykryć folią i piec przez 30 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 30 minut. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać przez około 15 minut, lub do czasu aż
kurczak się zrumieni i będzie miękki w środku. Jeśli
sos jest za rzadki, zlać go do rondelka i zredukować.
Kurczaka podawać z tłuczonymi
ziemniakami, udekorowanego resztą
świeżego estragonu.Tłuczone
ziemniaki:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Rozgnieść praską na mniejsze kawałki, następnie wlać
mleko, dodać
masło i rozgnieść na idealnie gładkie puree. Doprawić
solą i ewentualnie
białym pieprzem.