Wykonanie
Zapraszam na ucztę.Dziś
wołowina oraz pachnący ziarnami
pieprzu i
masła sos.Składniki:2 świeże medaliony wołowe2
ziemniaki4
marchewki1/2
selera korzennego6 ząbków
czosnku6 małych
szalotek2 gałązki
rozmarynusól morskaoliwa50 g
masłaSos
pieprzowy:1 łyżka kolorowych ziaren
pieprzu100 ml białego
wytrawnego wina150 g
śmietanki kremówki1 szczypta
soli morskiejWykonanie:Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki.
Szalotki przekroić na polówki, ząbki
czosnku obrać. Ułożyć wszystko w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć
solą,
pieprzem, dodać
rozmaryn. Skropić
oliwą. Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w 200 stopniach.Przygotować w tym czasie medaliony wołowe do smażenia. Umyć, osuszyć papierem kuchennym. Wymasować je lekko
oliwą i zostawić na kilka minut. Przed końcem pieczenia się warzyw do przygotowanej patelni wlać 1 łyżkę
oliwy i na dobrze rozgrzaną ułożyć medaliony, oprószyć sol ą i
pieprzem, smażyć przez półtorej minuty na jednej stronie do uzyskania stopnia medium
rare (à point). W międzyczasie dodać
masło. Przełożyć
steki na talerz.Do patelni wrzucić posiekaną jedną
szalotkę i
czosnek oraz lekko obtłuczone ziarna
pieprzu, podsmażyć całość, podlać
winem, oprószyć 1 szczyptą
soli morskiej, zdeglasować, na koniec dodać
śmietankę. Z talerza przelać powstały sok z medalionów do patelni, sos nabierze smaku, a następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną minutę.Ułożyć na talerzu upieczone warzywa, soczyste medaliony oraz aksamitny i bardzo smaczny do nich sos
pieprzowy.
Bagietka obowiązkowa.
Proponowane
wina do
wołowiny to : czerwone Côtes de Bergerac (Sud-ouest); czerwone Bordeaux supérieur rouge (Bordeaux); czerwony Saint- Emilion (Bordeaux).