ßßß Cookit - przepis na Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami

Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na ucztę.
Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos.
Składniki:
2 świeże medaliony wołowe
2 ziemniaki
4 marchewki
1/2 selera korzennego
6 ząbków czosnku
6 małych szalotek
2 gałązki rozmarynu
sól morska
oliwa
50 g masła
Sos pieprzowy:
1 łyżka kolorowych ziaren pieprzu
100 ml białego wytrawnego wina
150 g śmietanki kremówki
1 szczypta soli morskiej
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku obrać. Ułożyć wszystko w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w 200 stopniach.
Przygotować w tym czasie medaliony wołowe do smażenia. Umyć, osuszyć papierem kuchennym. Wymasować je lekko oliwą i zostawić na kilka minut. Przed końcem pieczenia się warzyw do przygotowanej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i na dobrze rozgrzaną ułożyć medaliony, oprószyć sol ą i pieprzem, smażyć przez półtorej minuty na jednej stronie do uzyskania stopnia medium rare (à point). W międzyczasie dodać masło. Przełożyć steki na talerz.
Do patelni wrzucić posiekaną jedną szalotkę i czosnek oraz lekko obtłuczone ziarna pieprzu, podsmażyć całość, podlać winem, oprószyć 1 szczyptą soli morskiej, zdeglasować, na koniec dodać śmietankę. Z talerza przelać powstały sok z medalionów do patelni, sos nabierze smaku, a następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną minutę.
Ułożyć na talerzu upieczone warzywa, soczyste medaliony oraz aksamitny i bardzo smaczny do nich sos pieprzowy. Bagietka obowiązkowa.
Proponowane wina do wołowiny to : czerwone Côtes de Bergerac (Sud-ouest); czerwone Bordeaux supérieur rouge (Bordeaux); czerwony Saint- Emilion (Bordeaux).
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2016/03/medalion-woowy-z-sosem-pieprzowym-i.html