ßßß Cookit - przepis na Paella z ośmiornicą i szparagami

Paella z ośmiornicą i szparagami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1/2 ośmiornicy ugotowanej według tej metody
1 łyżka oliwy extra vergine
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1/4 szklanki białego wina
150 g suchego ryżu arborio, calasparra lub carnaroli
szczypta szafranu
1 łyżeczka papryki w proszku, najlepiej wędzonej
1 i 1/2 szklanki wywaru z gotowania ośmiornicy
1 szklanka wody (lub domowego bulionu jarzynowego)
1/2 pęczka szparagów
garść rukoli
Pesto z natki pietruszki:
pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki oliwy extra vergine
1/2 ząbka czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie
Ośmiornicę ugotować jak w tym przepisie . Na patelni o średnicy 26 cm na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, chwilę podsmażyć następnie wlać wino i odparować. Dodać ryż, szafran i paprykę w proszku, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty.
Wlać gorący wywar z ośmiornicy i gorącą wodę (lub bulion) i zagotować. W razie potrzeby doprawić solą. Dodać szczyptę pieprzu. Gotować przez 12 minut na większym ogniu bez przykrycia i bez mieszania . Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, resztę łodyg pokroić na kawałki. Na ryżu ułożyć kawałki ugotowanej ośmiornicy oraz szparagi, patelnię przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 6 minut (zamiast dopiekać w piekarniku przykrytą paellę można też pozostawić na ten czas na kuchence na małym ogniu). Wyjąć z piekarnika i otworzyć po upływie 3 minut.
W czasie gdy dopieka się paella przygotować pesto: do pojemniczka rozdrabniacza włożyć liście natki, dodać oliwę, czosnek, sól i pieprz i zmiksować na pesto. Paellę udekorować rukolą i polać pesto.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/osmiornica/paella_z_osmiornica_szparagami/przepis.html