Wykonanie
Składniki1 kg
twarogu sernikowego250 g
mascarpone1 szklanka
cukru1
budyń waniliowy w proszku1 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
laska wanilii2
jajka100 g okrągłych
biszkoptów150 ml
kawy + 50 ml
likieru amaretto lub 200 ml posłodzonej
kawydo dekoracji: gorzkie
kakao, świeże
owoce:
truskawki,
jagody lub
malinyPrzygotowanieFormę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C .Zmiksować
twaróg z
mascarpone,
cukrem, proszkiem budyniowym,
mąką ziemniaczaną i ziarenkami
wanilii na jednolitą masę. Dodać
jajka i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Biszkopty na chwilę maczać w
kawie z dwóch stron. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy, ułożyć 1/2
biszkoptów, oprószyć je
kakao przez sitko, przykryć masą (wykładać ją łyżką), znów
biszkopty (w innych miejscach niż pierwsza warstwa), na końcu masa. Piec przez ok. 35 minut.Sernik może trochę popękać, ale nie będzie to miało dużego wpływu na jego wygląd i smak. Aby zminimalizować ryzyko pęknięć można zrobić kąpiel
wodną - podczas pieczenia na dnie piekarnika postawić keksówkę z gorącą
wodą.Ostudzić i opcjonalnie schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem. Posypać
kako i pokroić na porcje, udekorować świeżymi
owocami.
