ßßß Cookit - przepis na Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu

Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu

nazwa

Wykonanie

Witajcie
Do dzisiejszego wpisu zainspirowała mnie przesyłka pełna pyszności w włoskim stylu od Lidl Polska, którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u nich tydzień włoski i możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się na zakupy. Musiałam użyć głosu rozsądku, by kupić tylko to co faktycznie niezbędne, bo te włoskie pyszności kusząco spoglądały na mnie z półek i szeleściły eleganckimi opakowaniami.
Wcale nie podlizuję się tutaj Lidlowi, w podziękowaniu za smakowitą przesyłkę, nie myślcie sobie. Ja po prostu bardzo często robię u nich zakupy i cenię sobie wysoce jakość produktów i ich przystępne ceny. Jedyny minus to taki, że u mnie w okolicy otwierają wszystkie sklepy o 8 i nie mogę wpaść przed pracą po świeże bułeczki mimo, że mam do nich prawie po drodze.
Pewnie wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić i przełożyć nim biszkopty, ale sama jakoś nigdy nie miałam okazji go zrobić i teraz tego bardzo żałuję, bo jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a taki samodzielnie wykonany smakuje o niebo lepiej niż gotowiec. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że się zakochacie jak my :)
Składniki:
500 g serka mascarpone
3 jaja
3 łyżki cukru
ok 1 szklanki mocnej kawy
50 ml amaretto
ok 200 g. podłużnych biszkoptów (u mnie lidlowe biszkopty do tiramisu, których muszę sobie zrobić zapas, póki jeszcze są dostępne)
kakao do oprószenia
Parzymy kawę i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Na koniec wlewamy likier i mieszamy. Gdy masa będzie gładka ostrożnie łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao.
Ps. Moje tiramisu nie zastygło jeszcze całkiem gdy wzięłam się za robienie zdjęć, dlatego wygląda jak wygląda, ale smak rekompensuje wszystko.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/10/tiramisu-atwy-i-szybkie-deser-we-woskim.html