Wykonanie

Przepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu
mascarpone oraz
biszkoptu nasączonego
kawą z
amaretto, w każdej formie smakuje rewelacyjnie.


SKŁADNIKI ; (tortownica 22 cm)
Biszkopt750 g
serka mascarpone, schłodzonego4
jajkapaczka podłużnych
biszkoptów3 łyżki
cukruszklanka zaparzonej, mocnej
kawy75 ml
likieru amarettokakao
Upieczony wystudzony
biszkopt przeciec na 3 blaty.
Cukier oraz
żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać
mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z
białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą
serową. Krem podzielić na 3 części
Kawę zaparzyć, dodać
amaretto i przestudzić. Na dno tortownicy włożyć pierwszy blat
biszkoptu, nasączyć
kawą, i posmarować ⅓ kremu przykryć kolejnym
biszkoptem ponownie nasączyć
kawą posmarować kremem, przykryć
biszkoptem nasączyć go
kawą i posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch oprószyć delikatnie
kakao.
Biszkopty jeżeli zajdzie taka potrzeba przyciąć i obłożyć nimi tort. Tiramisu przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
