Wykonanie
Ten deser gości u nas w domu już od wielu lat i należy do tych, które znikają w zawrotnym tempie. Jest praktycznie pochłaniany w kilka godzin od uroczystego otwarcia. Nie ma nawet najmniejszej szansy żeby zostało coś na następny dzień. Jest tak pyszne, że nie można oderwać się od jedzenia; jak się zacznie to trudno przestać ;)składniki:5
jajek2 opakowania
biszkoptów typu kocie
języki500 g
serka mascarpone50-100 ml
amaretto5 łyżek
cukru2 kopiaste łyżeczki
kawykakaowykonanie:Dwie łyżeczki
kawy zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać
amaretto i wymieszać.
Żółtka utrzeć z czterema łyżkami
cukru na puszystą masę. Dodać
mascarpone i dalej miksować do otrzymania jednolitej masy. Z
białek ubić pianę; pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę
cukru. Pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
Biszkopty zanurzać w
kawie (włożyć i wyjąć energicznym ruchem - nie przytrzymywać w naparze aby nie rozmiękły - wtedy powstanie mamałyga) i układać na dnie formy do ciasta jeden obok drugiego.
Biszkopty przykryć połową masy. Na wierzch posypać
kakao. Czynność powtórzyć - na krem położyć warstwę zanurzonych w
kawie biszkoptów i przykryć pozostałą masą. Całość posypać
kakao. Schłodzić w lodówce przez min. 60 min.Przełożyć do pucharków, szklanek lub jeść z formy ;)