Wykonanie
Udało mi się zrobić potrawę z
trzech składników dostępnych teraz w całej swojej
krasie. A na pomysł zrobienia takiej zupy wpadłam robiąc placuszki z duszonej
cukinii. Musiałam odcedzić nadmier
wywaru z przygotowywanych składników i z ciekawości spróbowałam jak smakuje. Był pyszny – postanowiłam więc zrobić na tej bazie zupę. Podaję przepis:mała
cukinia lub pół dużej3
pomidoryjabłko ( najlepiej papierówka)
cebulakopereksól,
pieprz ziołowy,
słodka papryka w proszku,
bazylia,
gałka muszkatołowaoliwałyżeczka
vegetyCukinię obieramy i kroimy w plastry. Wraz z pokrojoną w kostkę
cebulą podsmażamy na
oliwie,z
przyprawami ( oprócz szczypty
gałki muszkatołowej, którą dajemy na końcu), dodając po chwili obrane i pokrojone
jabłko a na końcu
pomidory. Dusimy to wszystko do miękkości , możemy też zrobić to w kuchence, 8-10 min na 700 W.Teraz możemy warzywa zmiksować, przetrzeć przez sito, lub – jeśli chcemy wyraźne kawałki – rozgnieść rozgniataczką do
ziemniaków ( ja tak zrobiłam). Dodajemy około litra
wody, mieszamy, doprawiamy
solą i
gałką muszkatołową, posypujemy
koperkiem. Można ją jeść na ciepło i na zimno, moim zdaniem najlepsza jest letnia. Aha, zupa ta jest bardzo mało kaloryczna! Toteż można jej zjeść sporo, smakuje wyśmienicie i pięknie pachnie. Smacznego!