ßßß
Udało mi się zrobić potrawę z trzech składników dostępnych teraz w całej swojej krasie. A na pomysł zrobienia takiej zupy wpadłam robiąc placuszki z duszonej cukinii. Musiałam odcedzić nadmier wywaru z przygotowywanych składników i z ciekawości spróbowałam jak smakuje. Był pyszny – postanowiłam więc zrobić na tej bazie zupę. Podaję przepis:mała cukinia lub pół dużej3 pomidoryjabłko ( najlepiej papierówka)cebulakopereksól, pieprz ziołowy, słodka papryka w proszku, bazylia, gałka muszkatołowaoliwałyżeczka vegetyCukinię obieramy i kroimy w plastry. Wraz z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy na oliwie,z przyprawami ( oprócz szczypty gałki muszkatołowej, którą dajemy na końcu), dodając po chwili obrane i pokrojone jabłko a na końcu pomidory. Dusimy to wszystko do miękkości , możemy też zrobić to w kuchence, 8-10 min na 700 W.Teraz możemy warzywa zmiksować, przetrzeć przez sito, lub – jeśli chcemy wyraźne kawałki – rozgnieść rozgniataczką do ziemniaków ( ja tak zrobiłam). Dodajemy około litra wody, mieszamy, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, posypujemy koperkiem. Można ją jeść na ciepło i na zimno, moim zdaniem najlepsza jest letnia. Aha, zupa ta jest bardzo mało kaloryczna! Toteż można jej zjeść sporo, smakuje wyśmienicie i pięknie pachnie. Smacznego!