ßßß
Tę pastę zrobiłam dla moich córek – weganki i wegetarianki. Połączenie fasoli z pomidorami, zwlaszcza z suszonymi jest bardzo smakowite Fasolę można dać z puszki – ja ugotowałam suchą z aromatycznymi przyprawami.szklanka suchej fasoliliść laurowy, jalowiec, ziele angielskie, pieprz w ziarnachkilka suszonych pomidorów z zalewy wraz z lyżką oliwysól, pieprz kolorowy, papryka wędzonakilka lyżek przecieru pomidorowegolyżka suszonej bazyliiFasolę zalałam na noc, następnego dnia ugotowałam w świeżej wodzie z dodatkiem przypraw ziarnistych i liścia laurowego, do miękkości. Posolilam na końcu, bo czasem twardnieje.Suszone pomidory zalałam odrobiną wrzątku, zeby trochę zmiękly, na 10 minut. Dodałam do nich odcedzoną fasolę i zmiksowałam. Wymieszałam z przecierem pomidorowym, oliwą z zalewy, pieprzem kolorowym i papryką oraz suszoną bazylią.Wyszlo pyszne smarowidło do chleba, zwłaszcza razowego. Córy wcinały aż miło, z resztą nie tylko one. Moim zdaniem weganie mogą śmialo zrobić sobie taką pastę na święta.Smacznego !