ßßß
Owe zagadkowe kaczki, to nic innego niż makaron w kształcie kaczuszek wygrany w konkursie na blogu Pasta i Basta z okazji Dnia Dziecka. Dawno to było i zupa też nie nowa – z października, bo wtedy na warsztatach kulinarnych odebrałam osobiście nagrodę z rąk Agi i Oczka, z sympatycznym tomem wierszy na dodatek.Tematem konkursu był przepis na makaron dla dzieci. Ja podałam trzy wersje makaronu ze szpinakiem i pieczarkami , bo każde moje dziecię jada inaczej. Starsza córa jest weganką, młoda wegetarianką, syn zaś lubi mięsko, jak to facet. Wszystkie trzy wersje można obejrzeć tutaj – klik, klik .A zupa jest w wersji wegańskiej, bo starsza córa była w domu pod koniec października, lecz chętnie zjedli ją wszyscy. Bazą były świeże i suszone pomidory podsmażone na oliwie, co dało niezwykle smakowity efekt, zwłaszcza, że przyprawiłam zupę ulubiona papryką wędzoną moich córek.ZUPA POMIDOROWA NA SMAŻONYCH I SUSZONYCH POMIDORACH1/2 kg świeżych pomidorów ( teraz można dać z puszki)garść suszonych pomidorów z zalewy2 łyżki oliwy i jedna zalewy od suszonych pomidorówsól, pieprz kolorowy z młynka, papryka wędzonaziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnachbulion warzywnymakaron – u mnie kaczuszkiPomidory parzymy , obieramy ze skórki i kroimy. Smażymy chwilę na oliwach z dodatkiem kolorowego pieprzu i wędzonej papryki, podlewamy niewielką ilością bulionu, dodajemy pokrojone suszone pomidory i dusimy, aż się zaczną rozpadać. Rozgniatamy je ( ja ugniataczką do ziemniaków), dolewamy bulion, wrzucamy liść laurowy i resztę przypraw, gotujemy 15-20 minut.Podajemy z ulubionym makaronem.Moje dzieci były zachwycone tą zupą, nie tylko ze względu na makaron kaczuszki.Smacznego !