Wykonanie

Ostatnio na targu pojawiły
jeżyny i wrześniowe, polskie
truskawki. Córka namówiła mnie, żeby zrobić z nimi tartę, podobną do tej . Pomogła mi robiąc ciasto, moim dziełem była masa serowa o
waniliowym smaku.By
tarta była ciekawsza, dodałam do
mąki pszennej nieco żytniej -wyszła taka w rustykalnym stylu, konkretne ciasto fajnie kontrastowało z delikatną masą i
owocami.3/4 szklanki
mąki pszennej i 1/2 szklanki żytniej50 g drobnego
cukruszczypta
soli125 g
masła1
jajko1 łyżka lodowatej
wody2
serki waniliowe 150 g8 g miękkiego
masła, płaska łyżka
cukru-pudru
jeżyny i
truskawkiMieszamy
mąkę z
cukrem i
solą. Dorzucamy miękkie
masło pokrojone na kawałki- ciasto powinno zbijać się w okruchy. Dodajemy
jajko zmieszane z
wodą i całość wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Z ciasta forujemy dysk, który po zawinięciu w folię odkładamy na 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika.Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość formy i wylepiamy ją, łącznie z bokami . Nakłuwamy widelcem raz przy razie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 30 minut. Studzimy.Miękkie
masło miksujemy z
cukrem-pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce
serka miksując na najmniejszych obrotach.Wystudzoną tartę smarujemy masą i wstawiamy do lodówki. Po godzinie układamy na niej
owoce.Jak się okazało,
jeżyny kupione na targu pochodziły z pobliskiego lasu. Postanowiłam się tam wybrać z córką na rekonesans, ale na razie nie mamy czasu. Przy okazji wynikła sprawa nowych trampek ( w lesie jest sucho i można w nich tam iść), postanowiłyśmy ich poszukać na http://trampki.sklep-luz.pl/
Tarta zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia kawałka w przekroju. To jedna z ostatnich okazji, by zrobić ciasto z takimi
owocami, polecam na weekend.Smacznego !