Wykonanie
Sezon na
truskawki w pełni. Czerwienią się na stoiskach i zachęcają do spróbowania. Nie potrafię się im oprzeć - kupuję koszyczek za koszyczkiem, i jeszcze zanim zdążę wymyślić jakieś ciacho, lądują w miseczkach w najprostszej formie. Razem z C. pochłaniamy niewyobrażalne ilości, troszkę chyba na zapas. Sezon
truskawkowy bowiem, moim zdaniem, jest stanowczo za krótki...Do przygotowania ciasta z tymi czerwonymi skarbami zmotywowała mnie Panna Malwinna, która takie właśnie hasło rzuciła na nasze kolejne wspólne pieczenie. Nie mogłam się oprzeć! Szukałam długo przepisu idealnego - gdzie
truskawki będą niekwestionowaną gwiazdą. Chciałam też, aby były dodane do ciasta po pieczeniu - dzięki temu zachowują pełnię smaku i cudowną soczystość, której nieco brakuje
truskawkom po pieczeniu.Gdy w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2011 znalazłam sernik pieczony z
rabarbarem i
truskawkami wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego
rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi
truskawkami i cienką warstwą
galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...?Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie komponuje się z
truskawkami i
rabarbarem, które nadają całości charakteru. Sernik idealny na lato - wspaniale musiałby smakować zajadany w ogrodzie w promieniach popołudniowego słońca, przy cichym bzyczeniu owadów... Ach, rozmarzyłam się...Pyszności z
truskawkami przygotowali również Panna Malwinna, Chantel, Shinju, Mopsik, Siaśka, Wiera, Mirabelka, Pela, Siankoo, Wojciech oraz Bartoldzik .

Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła1
jajko1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
solimasa rabarbarowa:350 g
rabarbaru15 g
masła60 g
cukru2 łyżki
bułki tartejmasa serowa:500 g
sera kvark (4,4%)3
jajka120 g
cukru100 ml
śmietany kremówki (38%)1 opakowanie budyniu
waniliowego (39 g)dodatkowo:270 g
truskawek1/2 opakowania
czerwonej galaretki250 ml gorącej
wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą i
cukrem. Dodać
masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić
jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Resztę ciasta rozwałkować na pasek o szerokości równej wysokości tortownicy. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować
masłem. Wyłożyć
ciastem formę, dno i brzegi. Gęsto nakłuć widelcem.Podpiec ciasto w 180 st. C. przez 12-15 minut.Ostudzić.
Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka z
masłem i
cukrem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć z garnka pokrywkę, gotować jeszcze 3 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić.
Ser utrzeć z
cukrem,
żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą
serową.Ostudzony spód równomiernie posypać
bułką tartą, na to wyłożyć
rabarbar. Całość przykryć masą
serową, wyrównać powierzchnię.Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1 , 5 godziny.Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście.Przygotować
galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią
truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego!

I choć ten cudny,
słoneczny weekend spędzam w pracy, C. jest w domu i gotuje mi pyszne obiadki... Bright
side of life, right...?