Wykonanie

Odwiedzili nas wczoraj znajomi, dzięki którym nawiązałam kontakt z grupą jeżdżącą na wymianę do Normandii. Oni w tym roku nie mogli pojechać, ciekawi więc byli naszych wrażeń. Starałam się przygotować poczęstunek we francuskich klimatach. Zrobiłam pierwsze danie z mojej nowej książki kucharskiej , poświęconej tradycyjnej francuskiej kuchni, bardzo na czasie, bo mam jeszcze trochę papierówek. To był słony
mus jabłkowy z dodatkiem
masła do grillowanej
kaszanki. Zdjęcia nie mam, bo było już szaro jak siedliśmy przy grillu, mam za to coś bardziej efektownego : Mini- szaszłyczki, z warzywami i
wędzoną szynką, dopasowanymi smakiem do
serów przywiezionych z Francji. Do nich podałam
musztardowy winegret.czerwone i żółte
pomidoryogórki małosolne
ogórki w
sosie winegretpaski wędzonej
wędliny ( dałam
szynkę szwarcwaldzką i
polędwicę sopocką)kostki
serka pleśniowego (
Pont l’Eveque i Ortolan)listki
bazyliiPomidory poobkrawałam naokoło wybierając spójne kawałki,
ogórki w plasterki a te w
winegrecie jeszcze na kawałki, ponadziewałam przy pomocy Córci w kolejności – czerwony
pomidor,
szynka,
ogórek w
winegrecie, żółty
pomidor,
bazylia,
serek i małosolny
ogórek.Taka kompozycja okazała się bardzo atrakcyjna
smakowo, jej smak podkreślał
musztardowy winegret na tradycyjnej francuskiej musztardzie i cydrowym occie winnym :
MUSZTARDOWY SOS WINEGRETłyżka
octu winnego ( miałam na cydrze)łyżeczka
musztardy francuskiej3 łyżki
oliwysól ziołowapieprz świeżo zmielony
Ocet wymieszałam widelcem z
musztardą i ubijając lekko, dodawałam
oliwę. Doprawiłam do smaku
solą ziołową i świeżo zmielonym
pieprzem.

Polane tym sosem szaszłyczki doskonale smakowały – smak
serów ( bo o jego podkreślenie chodziło) harmonijnie komponował się z warzywami i
wędlinami,
musztardowy winegret wszystko dopełniał.Smacznego !