Wykonanie

Już w najbliższy weekend w marketach na terenie całego
kraju odbędzie się coroczna świąteczna zbiórka żywności dla potrzebujących. W tym roku odbywa się pod hasłem – Weekend Superbohaterów. Wkładając
ryż,
olej,
czekoladę czy konserwy do specjalnych pojemników możesz uratować komuś święta. Te produkty są w tym roku rekomendowane do zbiórki a w akcji promocyjnej są prezentowane jako superbohaterzy.Gdy kupujesz coś na świętanie tylko o sobie pamiętaj
olej,
ryż i
czekoladaJako prezent też się nada !Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się od 29 listopada do 1 grudnia na terenie całej Polski, w niemal 3500 sklepów spożywczych. Nasi wolontariusze (ponad 50000)
będę czekali na klientów w okolicach sklepowych kas. Każdy może kupić trochę więcej, podzielić się swoimi zakupami i przekazać je wolontariuszom Banków Żywności. Produkty zebrane podczas zbiórki zostaną przekazane jeszcze przed Świętami osobom potrzebującym. W zeszłym roku udało się zebrać ponad 800 ton żywności. Fotorelację z zeszłorocznej zbiórki można zobaczyć o tu:http://www.bankizywnosci.pl/38-n-799/archiwum/swiateczna-zbiorka-zywnosci-fotorelacja.htmlW tym roku można też zakupy na świąteczną zbiórkę żywności zrobić przez Internet , szczegóły tutaj : klik, klik, a jeszcze więcej pod tym adresem : klik, klik .Z polecanych produktów do przygotowania dania na święta dla wielu osób wybrałam
ryż . Można z niego zrobić
pudding na słodko na świąteczny deser. Bazą jest przepis z 1/4 kg
ryżu, czterema takimi porcjami można nakarmić spokojnie 10 osób.

1/4 kg
ryżutrochę
oleju2
jajka2 łyżki
cukruszczypta
solicynamonRyż dobrze wypłukać na sicie pod bieżącą
wodą. Na dno garnka wlać kilka łyżek
oleju, obtoczyć w nim ryz i podsmażyć chwilę. Zalać wrzątkiem ( 2
razy tyle objętości, ile było
ryżu) i gotowac na niewielkim ogniu, aż
woda się wchłonie, starając się nie mieszać – wtedy będzie na sypko. Jeśli mamy ryz w woreczkach, gotujemy według przepisu. Studzimy mieszając.
Żółtka utrzeć z
cukrem,
białka utrzepać ze szczyptą
soli. Do ugotowanego, przestudzonego
ryżu dodać
żółtka z
cukrem, na koniec delikatnie wmieszać
białka .Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika na 20około mniut na 180 C. Powinien się zapiec na całej powierzchni.Możemy urozmaicić przepis – dodać do
ryżu rodzynki lub inne
bakalie, albo kilka łyżek
musu jabłkowego lub powideł. Wierzch możemy posypać
cynamonem lub tartą
czekoladą. Możliwości jest wiele.Smacznego !Przypominam – świąteczna zbiórka żywności od 29 listopada do 1 grudnia , nie tylko w sklepach ale i w Internecie.
