Takie drugie dania na słodko robię dość często, bo moja córeczka bardzo lubi wszelkiego rodzaju placuszki. Te zrobiłam z ryżu i podałam z waniliowymserkiem i duszonymi śliwkami. Były pyszne i bardzo syte. Domownikom wyjątkowo smakowały.Składniki:2 szklanki mleka1 szklanka ryżu2 jajka1 opakowanie budyniu waniliowegoszczypta soli2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego300 g małych śliwekolej do smażeniaRyż ugotować na mleku z solą i połową cukru. Wystudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem i dodać do ryżu. Dodać budyń i cynamon, dokłądnie wymieszać a najlepiej zmiksować. Ze śliwek usunąć skórkę i pestki. Wrzucić do garnka i dusić kilka minut, można posłodzić odrobinę. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce masy ryżowej i formować placuszki. Smażyć z obu strona na złoto. Podawać z dodatkiem serka i duszonych śliwek.