Wykonanie
Robię ten deser zawsze, gdy zostanie mi
ryżu z obiadu. Wersje są różne : z sezonowymi
owocami, z
twarożkiem owocowym, z
bakaliami a czasem bez niczego. Teraz oczywiście zrobiłam z
musem jabłkowym i taki chyba jest najpyszniejszy. A
ryż inaczej – bo dodaję
jajka, utarte z
cukrem żółtka i utrzepane
białka. Jest to jedno z nielicznych dań, które udaje się w mikrofalówce z pianą z
białek. Jak próbuję tak robić ciasta z
mąką – nie rosną. Może dlatego, ze
ryż jest ugotowany ?
Pora na przepis:ok. szklanki ugotowanego
ryżu ( może być na
mleku)3/4 szklanki
musu jabłkowego1 duże lub 2 małe
jajka2 łyżki
cukruszczypta
solicynamonŻółtka utrzeć z
cukrem,
białka utrzepać ze szczyptą
soli. Do ugotowanego, przestudzonego
ryżu dodać
mus jabłkowy,
żółtka z
cukrem,
cynamon, na koniec delikatnie wmieszać
białka .Włożyc do odpowiedniego naczynia i wstawić do kuchenki na 700 W na 12-15 min, do czasu utworzenia się na wierzchu skorupki. Można też zapiec w piekarniku albo zrobić w kąpieli
wodnej. Wyjąć, można polac esami-floresami z
polewy czekoladowej. Smacznego!