ßßß
Bardzo lubię okres, kiedy jest młoda kapusta i robię ją i na ciepło i na zimno. Na ciepło przeważnie z jabłkami ( pokazywałam rok temu) a surówki z różnymi dodatkami. Dziś znalazłam w lodówce pół białej rzodkwi ( świetny i bardzo zdrowy dodatek do surówek), czerwoną paprykę i otwarty słoik kiszonych ogórków i zrobilam z tego pyszną letnią surówkę pełną witamin.jasny środek młodej kapusty1/2 białej rzodkwimala czerwona papryka2 kiszone ogórkiłyżka posiekanego koperkułyżka oliwy3 łyżki soku z kiszonych ogórkowszczypta cukrusól, pieprz świeżo zmielonypieprz ziołowy, zioła prowansalskieKapustę poszatkowałam, posoliłam solidnie i zostawiłam na 20 minut, żeby zmiękła i stała się soczysta.Paprykę pokroiłam w kostkę, białą rzodkiew i ogórki starłam na grubej tarce. Wymieszałam to z kapustą, dodałam posiekany koperek i przyprawy, w tym szczyptę cukru dla złąmania kwaśnego smaku sosu. Z oliwy i soku z ogórków zrobiłam sos mieszając widelcem, polalam, wymieszałam i wstawiłam do lodowki na 15 minut, żeby się „przegryzło”.Surówkę jedliśmy do pieczonego kurczaka z ryżem i było to doskonałe uzupełnienie letniego obiadu. Dobrze pasuje też do mięsa z grilla. Smacznego !