Wykonanie
Te
pomarańcze to przypadek. Miała być
ryba z warzywami w
białym winie, ale wróciwszy do domu na weekend, nie zastałam w lodówce żadnych warzyw oprócz
marchewki… Po drodze kupiłam
pomarańcze i nie pozostało mi nic innego, jak dodać je do ryb… Tym bardziej, że nie były bardzo słodkie, raczej kwaskowe.Dobrałam do tego kontrastowe
przyprawy – ulubiony do ryb
estragon, kolorowy i
ziołowy pieprz oraz
suszone pomidory. Aha, żeby było to bardziej urozmaicone, wkroiłam jeszcze
winne jabłka. Wyszło danie niezwykłe ale ciekawe i smaczne…kilogram
filetów z białej ryby2 kwaskowe
pomarańcze2
winne jabłkakilka
suszonych pomidorów1/2 szklanki
białego wina1/2 szklanki
bulionu warzywnegosok z cytrynysól,
pieprz kolorowy i
ziołowyestragonoliwa, kawałek
masłaPokrojone filety
skropiłam sokiem z cytryny. Po kilku minutach posoliłam i posypałam
przyprawami-
pieprz kolorowy był świeżo zmielony. Dodałam obrane i pokrojone w plastry
pomarańcze , pokruszone
suszone pomidory oraz kawałki obranych
jabłek, wymieszałam to z
oliwą w żaroodpornym naczyniu. Wlałam
bulion warzywny, położyłam na wierzch kilka wiórków
masła i wstawiłam do piekarnika na 15 min na 180 C.
Potem wlałam
wino, przykryłam i dopiekłam 10 minut.Można zjeść z
ziemniakami z
wody, pasował by też z
ryż lub
biały chleb. Smaki były zaskakująco zharmonizowane. Smacznego !