ßßß Cookit - przepis na PUDDING CHLEBOWY

PUDDING CHLEBOWY

nazwa

Wykonanie

Macie problemy z wykorzystaniem czerstwego chleba? Mnie zostaje często po świętach lub przedłużonych weekendach. Dlatego z radością obejrzałam przepis na pudding chlebowy w jakimś programie kulinarnym. Są dwa sposoby jego robienia – na słodko i na słono. W tych na słodko wykorzystuje się raczej bułki i pszenny chleb, a do jajek dodaje trochę cukru i kto lubi-cynamon. Chlebowe robi się z ziołami. Ja nieco zmodyfikowałam przepis i zamiast w mleku, namoczyłam chleb w bulionie warzywnym. Postanowiłam go dodac do wegetariańskiego gotowania według 5 Przemian, bo chyba spełnia kryteria…
ok. pół bochenka czerstwego chleba
½ litra bulionu warzywnego
3 jajka
szczypta soli, pieprz, ulubione zioła ( dałam majeranek i tymianek)
Chleb moczymy w bulionie na co najmniej ½ godziny. Potem go odciskamy, ale nie super dokładnie – niech zostanie trochę wilgoci.Rozgniatamy na papkę. Jajka roztrzepujemy z solą i ziołami , mieszamy dokładnie z masą chlebową. Wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pudding jest gotowy, gdy brzegi lekko odstają od naczynia.
Jedliśmy go i samego, jako osobne danie ale też jako dodatek do obiadu, z mięsem i sosem. Smakował w jednej i drugiej postaci. No, i chleb się nie zmarnował ! Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/pudding-chlebowy