Wykonanie
Macie problemy z wykorzystaniem czerstwego chleba? Mnie zostaje często po świętach lub przedłużonych weekendach. Dlatego z radością obejrzałam przepis na
pudding chlebowy w jakimś programie kulinarnym. Są dwa sposoby jego robienia – na słodko i na słono. W tych na słodko wykorzystuje się raczej
bułki i
pszenny chleb, a do
jajek dodaje trochę
cukru i kto lubi-
cynamon.
Chlebowe robi się z
ziołami. Ja nieco zmodyfikowałam przepis i zamiast w
mleku, namoczyłam
chleb w
bulionie warzywnym. Postanowiłam go dodac do wegetariańskiego gotowania według 5 Przemian, bo chyba spełnia kryteria…ok. pół bochenka czerstwego
chleba½ litra
bulionu warzywnego3
jajkaszczypta
soli,
pieprz, ulubione
zioła ( dałam
majeranek i
tymianek)
Chleb moczymy w
bulionie na co najmniej ½ godziny.
Potem go odciskamy, ale nie super dokładnie – niech zostanie trochę wilgoci.Rozgniatamy na papkę.
Jajka roztrzepujemy z
solą i
ziołami , mieszamy dokładnie z masą
chlebową. Wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Pudding jest gotowy, gdy brzegi lekko odstają od naczynia.Jedliśmy go i samego, jako osobne danie ale też jako dodatek do obiadu, z
mięsem i sosem. Smakował w jednej i drugiej postaci. No, i
chleb się nie zmarnował ! Smacznego!